Floritray; reinigingsvraagstuk voor de herbruikbare tray in de sierteelt

18 augustus 2022

In een wereld waarin we steeds bewuster omgaan met ons milieu, is het reduceren van plastic gebruik cruciaal. Jaarlijks komen er grote hoeveelheid plastic in afvalstromen terecht door gebruikte AGV verpakkingsmaterialen. Alleen al wegwerp blister plantentrays vormen hierin een substantieel aandeel. Landgard, de grootste bloemen-, planten- en groente coöperatie in Duitsland, krijgt in hun logistieke processen veelal te maken met eenmalige plantentrays. Omdat de Duitse overheid het gebruik van eenmalige verpakkingen aan banden wil leggen, richtte Landgard een apart bedrijf op: Floritray GmbH. Met tot doel de ontwikkeling, productie en distributie van herbruikbare plantentrays. Hiermee dringen ze de plastic verspilling en vervuiling terug. Wij zijn trots dat wij ons steentje bij mogen dragen aan deze mooie missie van Landgard.

Reinigingsoplossing voor herbruikbare trays

Hoewel een herbruikbare plantentray niks nieuws is, bestond er nog geen herbruikbare tray die iedere stap van het proces doorloopt en blijft circuleren. Van productie tot consument en weer terug naar productie. Daarom is Landgard bezig met het opzetten van een tray-pool voor al hun leden en gebruikers. Een efficiënt distributienetwerk met grote ecologische voordelen.

Om de kwaliteit van de planten te borgen is goede hygiëne in deze kringloop een must om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Om deze hoge hygiëne standaarden te waarborgen, heeft Landgard LCS in de arm genomen. Bij de ontwikkeling van het tray, welke volledig uit hergebruik  van oude PET-flessen wordt gemaakt, heeft Landgard aan LCS gevraagd om de ontwerpeisen voor de reinigbaarheid te formuleren. Deze ontwerpeisen moeten zorgen voor optimale reinigbaarheid van het tray. Na de ontwikkelingsfase hebben wij de opdracht gekregen om uitgebreide wastesten te doen. Op deze manier vonden we de meest geschikte reinigingsmethode voor een brandschoon tray én daarbij met gebruikmaking van, met het oog op milieu, zo weinig mogelijk energie en water.

 

Pilot; 60.000 trays

Inmiddels is er een pilot uitgezet van 60.000 trays bij één van de grootste retailorganisaties van Duitsland. Het logistieke proces van deze trays wordt gemonitord, waarbij de reiniging van deze trays uitgevoerd wordt door LCS. Als de pilot succesvol is, wordt het gebruik van de Floritray verder uitgerold in Duitsland. Daarbij zullen er op termijn logistieke hubs worden ingericht, waar naast ontvangst, opslag en uitgifte ook de reiniging ter hand wordt genomen. LCS is daarbij de partner van Floritray als full-service dienstverlener voor deze reiniging. Floritray verwacht dat na een aantal jaren de pool-grootte groeit naar 8 miljoen trays.

De 4 voordelen van LCS

 

  • Betaal marktconform per gewassen eenheid, zonder verrassingen achteraf
  • Wij bieden de garantie van kwalitatief hoge output met grote volumes voor jouw klanten
  • Breng logistieke en wasprocessen onder bij één professionele partner met kennis en ervaring
  • En verbeter de wereld met onze circulaire aanpak

Meer informatie?

Wil je meer informatie over LCS? Of wilt je direct een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag.